Založ si blog

Aká je pravda o sporoch v SLA alebo kto naozaj škodí slovenskému lyžovaniu. . .

V pondelok, 10.4. 2017 bol na portáli sport.pravda.sk uverejnený rozhovor s pánom Smolenom. Z dôvodu extrémneho zavádzania verejnej mienky a skresľovania informácii zo strany pána Smolena, cítim potrebu vyjadriť sa a uviesť veci na pravú mieru.

Ladislav Smolen, rodák z Banskej Bystrice je bývalým lyžiarom, členom SLA a netají, že aj dlhoročným podporovateľom najsilnejších lyžiarskych rodín na Slovensku – Zuzulovcov, Vlhovcov a Žampovcov. Práve posledný fakt, jasne vysvetľuje motiváciu negatívnych vyjadrení na adresu doterajšieho vedenia SLA. Tvorcovia systému SLA sú v prvom rade zástancami rovnosti všetkých športov v ich právach a povinnostiach. Podobné, zaujaté tvrdenia, aké pred časom pán Smolen vyslovil, však bohužiaľ neprávom hádžu zlé svetlo na celú organizáciu.

Pán Smolen sa v rozhovore spytuje kde je spravodlivosť, keď má Úsek alpských disciplín (ÚAD) hlasovacie právo na úrovni 22%? Odpoveďou na jeho otázku je najmä skutočnosť, že ostatné úseky SLA už ďalej odmietali znášať povýšenecké a urážlivé vyjadrenia pani Maršalekovej a pána Kmeťa, ktorí zastupovali ÚAD v predsedníctve SLA. Pred príchodom spomínaných ľudí žilo hnutie slovenských lyžiarov pokojne, so vzájomnou sebaúctou a rešpektom. Negatívny dopad na postavenie ÚAD v SLA so sebou priniesol až nástup pani Maršalekovej a pána Kmeťa. Dôvodov, prečo je tomu tak, je hneď niekoľko. V prvom rade môžeme hovoriť o ich výraznom zaujatí, ako i nevyberaných spôsoboch osočovania a útočenia na niektorých členov predsedníctva SLA.

Zarážajúcim faktom je, že toto žalostné postavenie ÚAD v rámci SLA si členská základňa zjazdárov spôsobila sama, keď do funkcie ( najmä na podnet p. Zuzulu a p. Žampu) nie veľmi šťastným výberom zvolila súčasné vedenie ÚAD.

Ďalšie znepokojivé vyjadrenia na ktoré mi nedá nereagovať sa týkajú možného nástupcu na post prezidenta SLA pána Mersicha, z ktorého má zdá sa pán Smolen skutočné obavy. Citujem „Tam, kde je Mersich, je možné všetko. Nemôžem predpovedať, čo sa stane, ale kroky, ktoré vedenie SLA robí, nasvedčujú absolútnemu ovládnutiu organizácie. Sme v situácii, keď hlas športu v SLA dávno zanikol. Nemyslím si však, že Mersich sa bude uchádzať o post prezidenta. Kto ho pozná, vie, že rád pracuje z úzadia – bez zrejmej a jednoznačnej zodpovednosti ťahá za nitky. Necháva za seba pracovať iných, radšej nasadzuje ich krk. Napokon, Repka je toho jasným dôkazom.“ Pýtam sa, o akom ovládnutí tu hovoríme? Pán Smolen nechce pripustiť akési „ovládnutie SLA“ pánom Mersichom, no sám ťahá veľmi pochybnými nitkami. Spomenúť môžeme problémy s delegačným kľúčom, delením rozpočtu, tvorbou podmienok pre rozpis repre zmlúv. Všetky vyjadrenia a mediálna aktivita pána Smolena výrazne vedie k jednému – zakrývaniu skutočných problémov. Tvrdenia o pánovi Mersichovi sú účelové, zavádzajúce a demagogické so snahou vyvolať v členoch ÚAD strach pred touto osobou a rovnako tak snahu deformovať verejnú mienku. Dôvod, prečo píšem tieto riadky je aj fakt, že hoci sa určitým spôsobom pán Smolen snaží ovplyvniť názory, jeho snaha a kroky sú pre tých, ktorí jednotlivým súvislostiam rozumejú veľmi prehľadné a dych vyrážajúce.

V rozhovore je pán Merisch ďalej vykresľovaný ako „človek, ktorému je slovenské lyžovanie ukradnuté, nie je lyžiar a ide mu len o moc a peniaze.“ Dovoľte mi uviesť to na pravú mieru.

Pán Mersich je tréner zjazdového lyžovania II. stupňa, funkcionár v klube, otec dcér lyžiarok, bývalý predseda ÚAD a dnes viceprezident SLA. Doposiaľ pre zjazdárov ÚAD zabezpečil vzdelávanie trénerov, oblečenie pre členov reprezentačného družstva, systém zabezpečenia reprezentačného družstva (doprava, tréneri, financie apod.), sústredenia pre žiacke výbery, ale najmä rovnoprávne plnenie povinností všetkými členmi reprezentačného družstva). O tom, komu je slovenské lyžovanie ukradnuté by sa dalo veľmi polemizovať – bohužiaľ možno i pár Slovákom. Ak ide o moc a peniaze (neviem však o aké), prečo sa do funkcií členovia SLA nehrnú, ale musia byť dosadzovaní lyžiarskou lobby, s cieľom presadzovať vlastné záujmy? Je smutné, že členská základňa ÚAD nemá vierohodného, seriózneho, skúseného a diplomatického kandidáta, ktorý by bol akceptovateľný ostatnými úsekmi.

Na margo pôsobenia pána Mersicha ešte posledná vec. Pán Smolen má pravdu, keď tvrdí, že ak Mersich ostane v SLA všetko sa zmení. Veríme, že sa zmení SLA ako ho poznáme doteraz – nastolí sa fair play správanie, rovnosť pre všetkých, zásadovosť pri delení finančných prostriedkov a v neposlednom rade marketingové práva v prospech hnutia.

Veľmi mätúco na mňa pôsobia aj vyjadrenia na adresu pána Repku. Bohužiaľ, treba povedať, že to bol človek na nesprávnom mieste. Pán Smolen však jeho odstúpenie šikovne využíva v tejto hre, a to vo svoj prospech. Zatiaľ čo pred pár mesiacmi mu nevedel prísť na meno, a Repka bol pre neho najväčším nepriateľom zjazdárov, dnes sú jeho vyjadrenia diametrálne odlišné. Ako to teda je, klamal a škodil, alebo to bol športovec so záujmom pomáhať? Nejednotnosť názorov je len ďalším dôkazom hry so slovíčkami. Podobne môžeme klasifikovať aj „vyhrážky“ o okamžitom odstúpení určitých zjazdárov zo SLA. Pýtam sa, čo by robili ďalej pred olympijskými hrami? Nechali by tie státisíce od štátu, ktoré sú pre nich pripravené v prospech žiakov, juniorov a reprezentačného družstva B ? A čo legislatíva FIS v tejto veci ? Načo táto expresívna demagógia verejnosti?

Pán Smolen má vo svojom konštatovaní len jednu skutočnú pravdu. Tak zle, ako je to so SLA v súčasnosti to ešte nebolo. Budem sa opakovať, no pod túto nelichotivú situáciu sa môžu podpísať len nevhodne zvolení funkcionári. Pán Smolen pripisuje nezodpovednú a amatérsku prácu vedeniu SLA, ktoré sa údajne od všetkého odtrhlo. Netreba však zabúdať na nezodpovedné správanie zo strany predsedníctva ÚAD. To už niekoľko mesiacov vôbec nekomunikuje s členskou základňou, rovnako neuverejňuje zápisy z predsedníctiev a komisií.

Zo zaujímavých tvrdení pána Smolena vyberám aj nasledovné :„Mersichovi ľudia pretvárajú ľudí na čísla do tabuliek, vďaka ktorým si zabezpečujú prísun peňazí zo štátneho rozpočtu.“ Čo na to povedať? Rovnako Ministerstvo školstva pretvára ľudí na čísla, ale aj trénerská rada ÚAD pretvára ľudí na čísla či výkonnostné normy a mimochodom – súčasné čísla v tabuľkách SLA sú výrazne v prospech členov ÚAD.

Odpoveď na otázku o prípadnej vine zástupcov zjazdárskeho úseku za spory v SLA, sa nedá pomenovať nijako inak ako šikovné vykrútenie spôsobom hodenia špiny na druhú stranu: „klamú, manipulujú informáciami a tunelujú slovenské lyžovanie.“ Úplná demagógia zakrývajúca mentálnu, profesionálnu, ale i organizačnú devastáciu úseku alpských disciplín! Príčiny súčasného stavu a osoby zodpovedajúce za tento stav ( mimochodom boli vylúčení zo SLA ) sú jasne vysvetlené a pomenované vyššie.

„A rovnako si neporadíme bez zásahu štátnych orgánov. Verím, že kompetentní ľudia nebudú donekonečna umožňovať Predsedníctvu SLA flagrantné a účelové porušovanie zákonov, či úmyselné obchádzanie členov hnutia. Viete, robiť si PR na SLA je móda od čias Mikuláša Dzurindu. Trvá doteraz. Ale samotnému lyžovaniu to nikdy nič neprinieslo.“ Tieto riadky sú súčasne úsmevné i smutné. Tak v skratke:

  1. porušovanie zákonov by sa muselo dokázať
  2. štátne orgány zo zákona nemôžu vstupovať do riadenia OZ
  3. PR si robí cestou predsedu parlamentu, ale i predsedu vlády v tomto momente niekto iný.

Nezabúdajme ešte na jeden dôležitý fakt: niektorí členovia predsedníctva ÚAD sú vyšetrovaní pre nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami a subvenčný podvod, vďaka čomu sú vedené súdne spory! Aj túto skutočnosť by mali zodpovední na MŠ a SOV vziať do úvahy !

Obsah celého rozhovoru s pánom Smolenom by som nakoniec zhrnul len jednou vetou: „Zlodej kričí – chyťte zlodeja !“

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Peter Bendik

Blog o lyžovaní a pomeroch v Slovenskej lyžiarskej asociácii

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2992x
Priemerná čítanosť článkov: 2992x

Autor blogu

Kategórie

Archív